Kans op arbeidsongeval verschilt per sector en werknemer

In 2023 rondde de Arbeidsinspectie in totaal 2.448 onderzoeken naar arbeidsongevallen af. Daarbij waren 2.386 slachtoffers betrokken, waarvan 69 dodelijk. De cijfers laten een stijgende lijn zien sinds 2021. Waar zitten de belangrijkste risico’s?

Bedrijfsongeval: werknemer heeft zijn knie verwond tijdens een bedrijfsongeval op de werkplaats. Zijn collega vraagt om hulp met een walkie talkie
Nieuws
Datum: 19-09-2024

Arbeidsongevallen komen relatief vaak voor:

  • Bij waterbedrijven, afvalbeheerders, de bouwsector, landbouw, bosbouw en visserij, vervoer en opslag en de industrie
  • Bij mannen
  • Bij kleine bedrijven
  • In de landbouw, bosbouw en visserij bij mensen jonger dan 25 jaar
  • Bij gebruik van vorkheftrucks, pallet-hefwagens en ladders
  • Bij arbeidsmigranten

Dat in deze situaties meer slachtoffers te betreuren zijn, is te verklaren. Het gaat om sectoren met zwaar fysiek en gevaarlijk werk. In die sectoren werken doorgaans meer mannen. Jonge mensen hebben minder ervaring en kunnen daardoor minder oog hebben voor de risico’s. Kleine bedrijven hebben niet altijd de capaciteit of de knowhow om veiligheidsmaatregelen te treffen. En het bedienen van vorkheftrucks en pallet-hefwagens vergt scholing en ervaring.

Arbeidsmigranten vaker het slachtoffer

Arbeidsmigranten zijn relatief vaak betrokken bij arbeidsongevallen en het overlijdenspercentage na een ongeval is bij die groep twee keer zo hoog als bij andere werknemers. Dat komt omdat ze meestal ongeschoold, laagbetaald en tijdelijk werk doen, en dan ook nog in sectoren waar het risico op ongevallen al relatief groot is. Ze zijn vaak uitzendkracht, jong en erg kort in dienst en beschikken daarom niet altijd over de kennis en ervaring die nodig is voor het werk. En door taalverschillen begrijpen zij de instructies en maatregelen waar zij zich aan moeten houden niet altijd goed.

Risicoanalyse en plan van aanpak

De cijfers van de Arbeidsinspectie laten weer eens zien dat aandacht voor de risico’s van bedrijfsongevallen belangrijk is. Vooral jonge en buitenlandse krachten verdienen een stevige begeleiding en professioneel toezicht bij het uitvoeren van hun werk. Werknemers moeten zich bovendien vrij voelen om vragen te stellen, te laten weten dat ze onveiligheid ervaren en hulp te vragen. U als werkgever bent verplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden, ook voor tijdelijke krachten die niet vast bij u in dienst zijn. Dat begint bij een goede inschatting van de risico’s. Welke werkzaamheden zijn erg risicovol? Welke mensen moeten extra beschermd worden? In een plan van aanpak kunt u zetten welke maatregelen u gaat treffen. Bedenk dat u aansprakelijk gesteld kunt worden als een medewerker schade oploopt omdat u nalatig bent geweest.

Advies over verzekeringen

Neem ook contact op met ons kantoor om de risico’s te bespreken. Hoe kunt u het risico van aansprakelijkheid beperken? Hoe is het inkomen van uw medewerkers beschermd bij arbeidsongeschiktheid? En is een collectieve ongevallenverzekering iets voor uw bedrijf? Wij gaan na hoe dat in uw bedrijfssituatie is en adviseren u graag over passende oplossingen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram